Tuesday, May 25, 2010

#12 paprik banJIR

salam..

kenapa name die paprik? ermm.. mungkin sbb mase masak kene hempap2 dan tarik2.. atau name org yg pertama mencipta resepi tu bernama farid.. pastu nak sedapkan letak lah paprik.. ah.. x kesah la kan.. asalkan boleh mengenyang jasmani anda kan.. uhuu..

paprik sama cam ladna.. yg beza nye.. paprik letak sos cili.. dan ladna letak serbuk lada hitam.. lagi yg sama.. bahan2 yg memeriahkan dlm masakan ni.. apelagi kalau bukan udang, sotong, ayam, sayur-sayuran dan cendawan..

kalau ikutkan perubatan nabawiyah.. ayam tidak sesuai dimasak skali dgn makanan laut cam udang dan sotong.. sama gak cam susu dimasak dgn ikan.. sbb makanan sebenarnya terdiri dari eleman panas dan sejuk.. yg berdarah cam ayam, daging, hati tu panas.. makanan laut tu sejuk.. susu haiwan panas.. yg panas tak sesuai dimasak sekali dgn yg sejuk.. maksud nye.. masak skali dalam dalam 1 periuk.. perkara ni utk menjaga kesihatan..

aku pon da lupe sket pasal ni.. ada sbb lain lagi.. ni pon aku baca buku yg aku pinjam kat library masa blaja kat matrik lu.. so.. rajin2 la baca buku ok..

k la.. inilah die mYDinNer paprik banJIR.. aku masak utk aku ngn akakku zylot.. eleh suke la tuh..









“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.





2 comments:

Unknown said...

nampak sedap!!
slalu gak makan nasik paprik kt kedai mamak... xpnah pulak sapa2 masak kt rumah..uhuh

arie said...

try la msk.. mesti puas ati.. hee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...