Salam,
Sekarang aku lebih banyak memasak berbanding dulu.. bukan malas memasak tapi oleh kerana ruang masa untuk membeli barangan basah terhad.
Selepas tonton ceramah pasal ilmu pandangan berkenaan halal dan suci. Setiap makanan halal adalah halal, namun yang membezakannya adakah ia diberkati dan suci seperti makanan yang dimasak oleh orang fasik dan orang yang beramal soleh. Jadi makanan inilah yang membentuk peribadi kita.. Sebab inilah yang membuat semangat aku memasak untuk keluarga lebih membara di samping memperbaiki kekurangan diri ini.. hamba yang sering khilaf..
Anyway, cooking is my passion ^_^
Ayam si merah dan bokchay bawang rangup.. dimasak untuk makan malam sekaligus sebagai bekalan makanan tengahari keesokkan harinya.. dimasak dengan penuh kasih sayang
Ayam Si Merah |
Bahan-bahan:
- 1/4 ekor ayam
- 2-3 senduk cili kering dikisar
- 1 bawang merah dihiris kasar
- 1 bawang putih hiris halus
- 1 asam keping
- 4 sudu sos tomato
- gula dan garam
- minyak memasak
Cara-cara:
- goreng ayam terlebih dahulu dan ketepikan
- tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili kering kisar
- kacau hingga cili sedikit gelap dan masukkan sos tomato
- perasakan garam dan gula. biar lebih rasa manis dari masin
- masuk asam keping dan akhir sekali masukkan ayam dan bawang..gaul sebati sehingga bawang layu dan siap
No comments:
Post a Comment