Monday, May 31, 2010

#15 kunyit itu KUNING

salam..

tanpa halia.. ayam goreng kunyit pasti x sedap.. percayalah..

mYDinNer ayam kunyit itu KUNING ni aku masak minggu lepas.. sup aku beli secara berasingan.. kat gerai tepi bustop kat bawah kondo aku nih...(macam la korang tahu kan..:p) cis, makcik tu pon.. kasi je la free.. aku cume amik sup da kene rm1.. huhu.. xde sup lak.. kering kontang aku nye nasi nnt.. layan je la

goreng ayam kunyit memang 'fast n easy'.. gaya masak sorang ala2 pemalas.. hehehe.. masakan mudah cam ni akan bertambah lagi sedap kalau dimakan secara berjemaah..






“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.






Thursday, May 27, 2010

#14 roTI JOhnnY

salam..

roti ni kire adik-beradik roti john.. tp made at home.. xde la sesedap roti john pasar malam kg kerinchi nih.. layan je la kan.. aku cuba buat gune konsep cara penyediaan roti john.. ala.. cam goreng telur pastu terlangkupkan roti atas die.. senang gak eyk..

makan malam dgn roti.. cukup ker?? bergantung lah.. tengok mkn tengahari aritu.. kalau berat sgt memang bole jer.. hari2 makan nasi pun bosan plak kan.. hee

inilah rupe mYDinNer roTI JOhnnY aku yg comei lotee:) disediakan bersama secangkir nescafe.. padanan yg sesuai bagai pinang dibelah 2.. uhu






“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.






Wednesday, May 26, 2010

#13 pari ASam bungaKANtan

salam..

mak aku jarang masak pari mase aku kecik2 lu.. x tau kenapa.. mungkin mak n ayah x suke kot.. maybe2..

tp mase blaja dulu.. bile dpt rakan serumah cam 'atult' dan 'ayult' yg suke ikan pari masak asam.. layan jela.. lama2 rase sedap gak yer ikan pari nih.. ikan ni adik-beradik ikan jerung bertulang rawan.. tulang2 die pon kite bole layan makan skali.. krup-krap-krup-krap:)

nostalgia villa omar ali dan plaza rah.. erm.. memang susah nak jumpe housemate cam mereka2 semua- myzot, atult, ekinchen, sharawee, ayult -uwaa!!!rindu korang sumeee..

dulu..konon nak jimatkan duit.. kiteorang share beli lauk2..sekadar seketul ayam kari (cari yg betul2 besar).. sayur sejenis dan pegedil dah cukup utk dikongsi 5-6 org makan..manakala nasi.. masak sendiri kat rumah ajer..

ikut la sape yg beli lauk tu.. yg pentingnya.. kalau mase atult atau ayult beli.. mesti beli pari masak asam pedas.. kalau ekinchen mesti ade pegedil.. myzot plak suke lauk2 kenduri.. aku? aku flexsible.. x kesah.. sume layan.. asalkan halalan toyibba..

so, inilah hasil nye drpd inspirasi memori tuh mYDinNER pari ASAm bunga kantan.. skali dgn terung goreng bodow2:))






“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.





Tuesday, May 25, 2010

#12 paprik banJIR

salam..

kenapa name die paprik? ermm.. mungkin sbb mase masak kene hempap2 dan tarik2.. atau name org yg pertama mencipta resepi tu bernama farid.. pastu nak sedapkan letak lah paprik.. ah.. x kesah la kan.. asalkan boleh mengenyang jasmani anda kan.. uhuu..

paprik sama cam ladna.. yg beza nye.. paprik letak sos cili.. dan ladna letak serbuk lada hitam.. lagi yg sama.. bahan2 yg memeriahkan dlm masakan ni.. apelagi kalau bukan udang, sotong, ayam, sayur-sayuran dan cendawan..

kalau ikutkan perubatan nabawiyah.. ayam tidak sesuai dimasak skali dgn makanan laut cam udang dan sotong.. sama gak cam susu dimasak dgn ikan.. sbb makanan sebenarnya terdiri dari eleman panas dan sejuk.. yg berdarah cam ayam, daging, hati tu panas.. makanan laut tu sejuk.. susu haiwan panas.. yg panas tak sesuai dimasak sekali dgn yg sejuk.. maksud nye.. masak skali dalam dalam 1 periuk.. perkara ni utk menjaga kesihatan..

aku pon da lupe sket pasal ni.. ada sbb lain lagi.. ni pon aku baca buku yg aku pinjam kat library masa blaja kat matrik lu.. so.. rajin2 la baca buku ok..

k la.. inilah die mYDinNer paprik banJIR.. aku masak utk aku ngn akakku zylot.. eleh suke la tuh..









“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.





Saturday, May 22, 2010

#11 bawal meRAHku comot

salam..

ikan bawal.. ikan yg leper..

actly, aku bosan tol dok umah sewa ni sorg2.. arghh.. x sabar nak blk kg minggu depan.. saba2..

mYDinNer bawal MERAH ni aku masak mase hari 1st akk aku 'zylot' dtg lepak2 umah aku.. tp skang ni die da blk kg.. so..tu yg tinggal aku keseorangan kat bumi kl nih.. kire ni tribute utk die.. semoga berjaya akk ku zylot!!!






“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.






Friday, May 21, 2010

#10 nasi goreng LEMBU

salam..

erm.. kenapa bile kite order burger daging lembu.. hanya sebut 'burger daging satu bang!'.. bukan 'burger lembu satu bang!'.. cam klaka lak bunyinye kan?? sama gak kes cam kebab daging.. dan x lupe juga nasi goreng daging yg aku masak utk malam kelmarin aritu..

daging mewakili daging lembu.. bukan daging babi yer:P... tp klu daging kambing.. kerbau.. rusa..arnab.. seharuslah disebut dgn penuh.. :)..

tb2 rase bahasa inggeris ni nampak lebih baik dr bahasa melayu kalau bab daging nih.. sbb nye.. bahasa inggeris telah mengasingkan jenis daging dgn 1 perkataan sj.. cam.. 'beef' utk daging lembu.. 'mutton' utk daging kambing.. 'pork' utk daging babi.. pape pon bahasa melayu tetap indah..oye..

k la.. inilah mYDinNEr nasi goreng LEMBU.. aku cam terbayang seekor lembu di dlm nasi goreng tu jek.. hahaha





“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”






Wednesday, May 19, 2010

#9 mee HAtiku

salam..

resepi ni pernah kuar di 'bukan di atas kertas'.. da lame x buat.. rindu plak.. aku mmg suke hati ayam.. marvelouss.. i loikee..

masak bende ni memang leceh sket.. lgi2 masa masak hati ayam.. aku phobia masak yg meletop2 nih.. huhu.. sbb penah kene minyak panas mase masak ikan yg tb2 meletop.. aduhyai.. klu kene kat tangan ke.. ok la.. tp muke aku yg comel nih jugak minyak panas tu nak mendarat.. tak ke naya tuh..

ok.. inilah hasil mYDinNer mee HAtiku





“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”








Friday, May 14, 2010

#8 pedas berASAM

salam..

siapa la yg mencipta resepi asam pedas? bgus kan pencipta tu..masakn tu mmg senang.. sekadar tumis.. buh air dan segala nye.. dan siap dihidang.. tambah lak dgn bunga kantan.. daun kesum ke.. wah2.. sedapnyer..

pertama kali masak asam pedas mase darjah 6.. perkhemahan lepas upsr.. utk pertandingan.. kumpulan aku kalah.. sebab mmg x sedap langsung asam pedas yg kitorg buat.. hahaha.. da sume nye x tau camne resepi asam pedas sebenarnye.. tp mase tu aku tabik pada kawanku 'huda'.. asam pedas die masak utk kumpulan die sgt sedap.. hebat la..

utk lebih senang..aku lebih suke masak 1 hidangan yg skali ngn sayur.. da save masa kan.. so.. inilah die mYDinNer pedas berASAM.. ikan kembung berbendi..hehe






“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”










Thursday, May 13, 2010

#7 daging kiCApO

salam..

mase buat 'medical check-up' utk masuk keje skang nih.. doktor yg check tu.. kate aku kekurangan darah merah.. perlu makan lebih zat besi utk memperbykkan darah (heamoglobin).. contohnye cam daging merah, hati ayam dan sewaktu dgnnye..

jadi aku cube seimbangkan makanan aku.. dan pastikan setiap minggu aku mengambil 1-3 hidangan daging.. tp kadang2 semiggu skali je.. yg lain ikan.. ayam kurang sbb aku pernah gatal2 makan ayam dulu..uhuu

aku suke daging di masak ringkas cam kicap.. black pepper.. merah.. rase nye da lame x mkn daging salai gulai lemak.. wah.. sedap nyer...

mYDinNer daging kiCApO ni aku masak mase fenot datang rumah aku.. (suke la tuh aku masak utk ko).. dilengkapkan dgn sayur brokoli + cendawan dan sambal udang yg fenot beli.. :)








“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”









Wednesday, May 12, 2010

#6 lempeng marinara

salam..

x tau nak makan ape mlm nih.. beras lak sudah habis.. lupa nak beli mase blk keje td.. huhu..

pk2 punye pk.. aku buat resepi sendiri lah.. mYDinNer lempeng marinara.. padahal aku tak berapa suke ngn lempeng.. tp layan je la..

marinara adalah kuah spegeti seafood.. aku hanya gune kan udang, sotong dan tomato..sume benda tu aku cincang dadu.. masak dgn cili boh dan sos cili 'life'.. tanpa bhn tumis lain.. hahaha..kan senang jer..

setakat nih.. aku rase marinara kat HR Steak kat kg baru sedap.. udang ngn sotong die besar2.. erm.. kenyang gak yer.. lepas ni aku x nak diskriminasi pada lempeng lah.. lempeng.. im truly sorry:(






makan style macam ni pon ok gak:)



“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”










Tuesday, May 11, 2010

#5 ladna KU pedas

salam..

erm.. yg ni bukan makan mlm aku utk arini.. tp beberapa minggu yg sudah.. mYDinNer nasi goreng ladna pedas!! memang pedas.. dan ini merupakan nasi goreng ladna pertama aku..

padahal nasi goreng ladna sepatutnye tak pedas.. sesuai bg org yg x suke makan pedas.. aku terlebih letak serbuk lada hitam.. sampai wane pon da tak seputih n sejernih ladna di kedai.. huhu

pertama kali aku mkn nasi goreng ladna di seremban..mase on da way blk serting.. waktu tu aku skola kat mrsmbpj.. parent sheila (bkn name sebenar) belanja.. aku terlepas bas nak ke serting sbb da lewat smpai seremban.. so, parents sheila hantar la aku ke serting mlm tu jgak.. dulu.. kalau nak blk kg.. mmg mcam adventure.. hehehe

nasi goreng ladna sgt sempoi.. main campak2 pon siap:)






“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”








Monday, May 10, 2010

#4 gulai lemak udang

salam..

udang merupakan mknan laut yg paling aku suke.. kalau ikutkan.. tiap minggu aku pasti akan beli udang di pasar mlm utk buat lauk.. udang adalah sgt fleksibel.. bole masak pe2 cara.. sbgai campuran dlm sayur.. meggi segera ke.. pe2 je la..

gulai udang adalah gulai pertama aku buat dlm sejarah idup aku.. jgn x percaya pada mase tu aku umur aku 9 tahun iaitu masih darjah 3.. belajar scr x langsung drpd mak..

share sket2.. mase tu mak aku admited kat hosp sbb tunggu delivery adik aku yg bungsu.. tinggal la aku dan adik aku kat rumah.. kebetulan plak.. ade 'fun fair' kt kawasan rumah aku tuh.. utk memujuk ayah.. aku bersungguh basuh baju.. dan juga masak.. dibantu oleh adik aku 'fenot'..

kerana aku suke udang.. aku pun masak la gulai udang.. lagi pun x perlu di siang seperti ikan:).. kelakar plak ingatkan blk.. aku terpaksa berdiri atas tangga yg berada sebelah dapur utk megacau.. hahaha.. hasil gulai pertama aku tu x lah sesedap mak aku masak.. dan pecah minyak la tuh.. lawak2

skarang aku da pandai cam mane nak jaga gulai x pecah minyak.. hehe

mYDinNer gulai lemak udang mmg sedap kalau dimasak skali dgn peria atau kambas.. nyum2.. tambah plak aku masak cendawan goreng air.. mmg nyum3 skali lagi.. gheh







“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”











Saturday, May 8, 2010

#3 tomyam meggi

salam alaik

hari sabtu sudah.. cepat sgt mase berlalu.. sgt pantas..

oleh sbb aku rase masa itu pantas.. jadi, utk malam ni aku masak sesuatu yg pantas.. cepat, mudah dan laju, mee meggi perisa kegemaran aku iaitu mYDinNer tomyam maggi terbaik..

bagi aku.. setiap makanan yg terhidang mesti adalah sepinggan lengkap.. maksudnya.. lengkap dgn semua nutrien yg diperlukan oleh badan.. cam karbonhidrat, protien, vitamin, dan sbgnya.. mee meggi aku ni tak sah tanpa udang, sotong, sayur2, cendawan n tomato.. pastinye nyum3^^

oleh itu, jangan pandang mudah pada meggi 3 minit nih.. hee

pasal sotong.. aku teringat kedai makan kelantan kat kg baru.. cara potong sotong di kedai tu unik.. nampak cantik.. jdi aku pon try la potong cara tuh.. ok gak.. cun seyh=P

nah.. inilah hasil nye



sotong yg dipotong seperti ini sepatutnya akan bergulung setelah masak.. agak2 jadi la tuh:)




“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”








Friday, May 7, 2010

#2 nasi goreng belacan tanpa belacan

salam alaik

ni koleksi makan malam aku beberapa hari sudah.. pertama kali aku merasa nasi goreng belacan adalah mase blaja kat ukm kl.. kedai makcik sebelah plaza rah kg baru.. x silap awal taun 2009 tak pon akhir 2008..

awalnye aku beli utk housemet aku.. miza..die kate ape yg bes.. aku pon sebut la menu ape yg ade.. dan die berminat utk order nasi belacan tu.. mase nak bayar.. terperanjat gak.. harga sebungkus nasi goreng belacan RM5.50.. ke RM6.00.. tak bape ingat... dalam ati.. alamak.. mahal la plak..

aku bayang kan nasi tu hanya di goreng dgn belacan sj.. rupenye ade eksesori yg menarik.. iaitu daging goreng, telur dadar ngn hirisan mangga.. merasa sket kat miza.. cam best gak... oleh itu.. keesokkan nye aku beli gak nasi goreng belacan walaupon aku ade masalah alergik pd belacan.. yg akan membuat badan aku gatal2.. aku memang GATALkan..heheww..

bile aku merindu sesuatu masakan.. aku akan masak utk diri aku.. aku cube mengingat rase makanan itu.. sambil memasak dan merasa.. aku cube pastikan rase makanan tu sama atau hampir same dgn makanan yg aku rindui tu..

dan inilah.. mYDinNer nasi goreng belacan.. tanpa meletak sedikit pon belacan pada nasi goreng.. aku gantikan dgn kiub ikan bilis maggi..tp time memasak nasi goreng tu mmg ade bau belacan.. walla.. daging aku goreng ngn kicap saja.. manakala hirisan magga tu aku ganti dgn kerabu mangga yg aku beli on da way nak blk umh dari keje..

nah.. hasilku




“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”








Thursday, May 6, 2010

#1 ayaM GrilL lada itam

salam alaik

da lame terfikir nak ade blog pasal masak2 nih.. akhirnye terrealisasi.. wah2.. pandai ke aku memasak??

dalam blog ni aku x kan cite cara2 memasak.. cume share ape yg aku masak utk makan malam aku.. hehe.. hahahaha...

so.. utk permulaan..

malam ni aku terasa nak mkn western.. so.. try cari kat internet resepi chicken chop.. so.. berpandukan resepi tu.. di olah semula oleh aku... maka jadi mYDinNer black pepper chicken grill.. nyum2.. sedap dimakan dgn sos black pepper yg aku buat main bantai sj.. beserta dgn brokoli, lobak dan cendawan tiram..

alhamdulillah




“Segala puji bagi Allah Tuhan yang telah memberikan kami makan dan minum,
dan yang menjadikan kami orang Islam.”






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...